0234.512.143 office@lectoform.roB-dul Alexandru cel Bun, Nr. 1, Bl.1, Sc. B, Ap. 1 Bacau, Romania
Baile Balvanyos

Baile Balvanyos

Turia, Jud. Covasna

Baile Balvanyos este o statiune turistica situata in județul Covasna din Transilvania, Romania. Aceasta destinatie este perfecta pentru o vacanta de relaxare si recuperare datorita prezenței numeroaselor izvoare de apă minerală si emanații mofetice de bioxid de carbon, care au proprietati terapeutice excelente.

Statiunea turistica este situata in nordul județului Covasna, intre localitatile Turia si Bixad, pe DJ113, la confluenta pâraielor Sărat (Puturosu) si Bálványos, pe cursul superior al pârâului Turia. Aceasta se intinde pe versanții munților Bodocului si Masivului Puturosu - Ciomatu, oferind o priveliste deosebita si o multitudine de activitati in aer liber.

Baile Balvanyos sunt o alegere ideala pentru turistii care cauta o experiență autentica si relaxanta intr-un peisaj montan. Statiunea este perfecta pentru tratarea anumitor afecțiuni medicale, dar si pentru petrecerea unui concediu de neuitat. Cu siguranta, Baile Balvanyos se vor dovedi a fi un loc perfect pentru o vacanta de vis.

Beneficiile tratamentelor

Apele minerale au cel mai important rol dintre factorii balneari, locali. Sunt ape carbonatate cunoscute drept „borvize”  utilizate fie în bazine – în cură externă, fie în cură internă. Debitul limitat al izvoarelor captate – în absența unor foraje hidrogeologice, este însă limitant pentru dezvoltarea amplă, a stațiunii turistice. În total, în microdepresiunea Baile Balvanyos sunt 57 de izvoare. Toate conțin și fier, iar unele și microelemente ca bromul, iodul și fluorul. În unele izvoare sunt prezente urme de metan și propan, iar altele conțin acid sulfuric. Unele sunt ușor radioactive.

Unele dintre izvoarele de pe versanții Muntelui Puturosu (care compun băile Turia) – anume Băile Timsós (Apor)[20], conțin atât alaun (sulfatul dublu de aluminiu și potasiu KAl (SO4) 2*12H2O) cît și acid sulfuric liber. În zona Apelor de ochi izvoarele – cu o mineralizare scăzută, au apa ușor bicarbonatată, calcică,sulfuroasă, feruginoasă.

Izvoarele băilor Csiszár (Jordán, Zsófia, Mogyóros, Szemviz), sunt folosite atît în cură internă – find ușor carbogazoase, feruginoase, sulfuroase și oligoradioactive, cît și în cură externă sub forma mai multor bazine cu apă minerală (Timsós, Baia cu Ciocolată – numită astfel datorită culorii roșu-maroniu a apei, Hammás, Ștrandul – cel mai mare bazin, cu apa de culoare galbenă, Valláto), conținînd fie sulf, acid carbonic și alaun ori clor și fier. Baia cu Ciocolată este situată la cea mai mare altitudine – dintre cele ale băilor Csiszár și, are un efect calmant. Apa din Ștrand conține clor și fier. Apa bazinelor Vallato este de culoare galben-verzuie și este foarte rece – de unde și numele din maghiară („cameră de anchetă/ interogare”). Apa din baia Timsós conține și acid sulfuric.

Izvoarele Băilor Várpad (Transilvania) se folosesc deasemeni în cură internă (izvorul Vasas sau Izvorul feruginos), precum și externă – bazinul din centrul stațiunii și cele de pe Muntele Cetății. Ivorul Vasas – aflat lângă capela ecumenică are o apă ușor radioactivă, bicarbonatată, clorurată, sodică, calcică, feruginoasă, bromurată și sulfuroasă, iar Ibolya (aflat pe traseul ce duce la cetatea Balvanyos) – cu gustul cel mai plăcut dintre toate izvoarele stațiunii, are o apă bicarbonatată, magneziană, sodică, bromurată, feruginoasă, ușor radiactivă.

La 2 km de Baile Balvanyos se află izvorul Imola (Szejke), cu apă bicarbonatată, sodică, calcică, magneziană, iodurată, ce prezintă radioactivitatea cea mai ridicată dintre toate izvoarele stațiunii.

Băile Mikes au în componență bazinele Hammás și Vallato, precum și izvoarele Bukki. Mergând în jos spre Bixad se mai găsesc câteva izvoare minerale, din care cel mai cunoscut este Utaszhazi, în preajma unui popas acoperit pentru turiști.

Mofetele din Baile Balvanyos

Sunt în număr de 3, grota Puturoasă și mofetele amenajate din centrul stațiunii și cea de la Băile Csiszár. Gazul mofetei din Pasul Turia provenit din andezite cu hornblendă și biotit este sub raportul radioactivității, pe primul loc – în România.