Statiunea Venus este situata pe un pitoresc promotoriu intre Saturn si Cap Aurora, la 3 km de Mangalia, careia ii este integrata din punct de vedere administrativ.

Statiunea Venus purtand numele zeitei frumusetii si-a facut aparitia in circuitul turistic in vara anului 1969, cand in concordanta cu numele acesteia sunt inaugurate mai multe hoteluri cu nume de fete „Florica“, „Veronica“, „Doina“, „Sanda“, „Iris“, „Zamfira“, „Corina“ si restaurantele „Orion“, „Gambrinus“ si „Esplanada“. In anul urmator se ridica alte hoteluri „Adriana“, „Brandusa“, „Claudia“, „Egreta“, „Nina“, „Rodica“ si restaurantele „Palas“, „Aladin“, „Calypso“, „Brates“ si „Razelm“. In 1971 statiunea isi definitiveaza contururile prin construirea hotelurilor (cu restaurante proprii) „Silvia”, „Carmen“, „Felicia“ si „Lidia“ toate situate in varful promotoriului, precum si impunatoarele hoteluri-turn din centrul statiunii „Pajura“, „Vulturul“ si „Cocorul“. Hotelurile „Nora“, „Melodia“ si „Favorit“ aflate intr-o zona mai izolata, linistita si plina de verdeata sunt date in folosinta in 1972. In sfarsit in 1973 sunt inaugurate baile mezotermale, ce folosesc calitatile terapeutice ale namolului de turba, aflat din abundenta in zona.
In statiunea Venus este greu de definit o linie arhitectonica unitara intalnita in general in celelalte statiuni din Mangalia Nord. Imaginatia arhitectilor a conceput pentru fiecare zona a statiunii stiluri si ambiante diferite. Vazuta de sus statiunea se desfasoara in jurul oglinzii unui mic ochi de apa creat de mana omului, „Lacul Venus“, cuprinzand in interiorul ei cea mai mare zona verde, din toate statiunile de pe litoral.

Statiunea Venus este azi un amestec ciudat de hoteluri foarte elegante si cladiri lasate in paragina. In timp ce cateva unitati de cazare au fost renovate, restul pastreaza un aspect posomorat. Totusi aici este locul unde apele marii sunt cele mai linistite si fara alge.
Plaja este fragmentata in dreptul statiunii si spre nord in mai multe golfulete marginite de diguri din stabilopozi. Aceasta zona este preferata de cei care cauta liniste si intimitate. Spre sud plaja se intinde pe o lungime de 1,2 km si are o latime variabila de pana la 200 m. Aici se gaseste un nisip fin si izvorasc ape minerale sulfuroase hipotermale captate si utilizate pentru dusuri amenajate.

Factorii naturali de cura in statiunea Venus sunt climatul marin, bogat in aerosoli salini si apa mineralizata (sulfatata, sodica, magneziana, hipotona) a Marii Negre. Statiunea este atractiva atat pentru persoanele sanatoase care pot beneficia de cura heliomarina in timpul concediilor sau vacantelor de vara, cat si pentru cei care vizeaza tratamentul unor afectiuni reumatismale, degenerative, posttraumatice, al unor stari de anemie secundara, de debilitate, al unor boli dermatologice, endocrine etc.

Posibilitatile de petrecere a timpului liber sunt la fel de numeroase ca si in celelalte statiuni: sporturi nautice, tenis, minigolf. Pentru pasionatii de hipism, in imediata apropiere se afla herghelia Mangalia. In general Venus este cautata de cei care sunt in cautarea unui sejur lipsit de agitatie si zgomot.