Statiunea Caciulata este localizata intr-o zona cu un climat temperat continental lipsit de variatii termice majore, specifice Subcarpatilor Getici, marginita de dealuri si coline impadurite, cu izvoare minerale, ape termale si manastiri ce alcatuiesc perlele statiunii Calimanesti-Caciulata.
Izvoarele sulfuroase, clorosodice, calcice, magnezice, bromurate, iodurate de aici sunt astazi medicamente pentru miile de bolnavi din toata tara.
Aceasta localitate, in care Mircea cel Batran a ctitorit manastirea Cozia, este cunoscuta inca din vremea dacilor, care au descoperit efectele benefice ale apelor termale din zona.
Astazi, statiunea Calimanesti-Caciulata dispune de unitati de cazare modernizate, zone de agrement si divertisment, baze de tratament ultramoderne, numeroase piscine exterioare si interioare cu apa termala ce sunt dotate cu instalatii moderne de hidroterapie si masaj, jeturi de apa, jacuzzi, dar si un Aqua Park modern dotat cu tobogane (vezi Cozia Aqua Park).
Vezi oferte cazare, tratament, agrement pe Calimanesti-Caciulata pentru Hotel Caciulata , Hotel Cozia , Hotel Oltul din Complex Balnear Cozia.

Factorii naturali de cura din statiunea balneara Caciulata sunt:
– bioclimat temperat continental cu influente mediteraneene;
– zone impadurite cu drumuri amnejate pentru cura de teren;
– ape minerale captate cu ajutorul unor sonde de mare adancime (peste 1200 m) cele 12 izvoare atermale si 3 termale cu concentratii si compozitii chimice variate: bromurate, sulfuroase, clorurate, sodice, calcice, magneziene, hipotane.

Apele minerale se folosesc intr-o gama variata de afectiuni sub diferite forme:
– in cura interna – crenoterapie;
– in cura externa (bai la cada sau piscina), inhalatii, aerosoli.