0234.512.143 office@lectoform.roB-dul Alexandru cel Bun, Nr. 1, Bl.1, Sc. B, Ap. 1 Bacau, Romania
Baile Govora

Baile Govora

Govora, Jud. Valcea

Baile Govora este una dintre cele mai frumoase si populare statiuni turistice din Romania, situata in judetul Valcea, la poalele Muntilor Cindrel. Aceasta statiune balneo-climaterica permanenta este recunoscuta pentru izvoarele sale de ape minerale curative, care au proprietati terapeutice excelente si sunt recomandate pentru tratarea unor afectiuni medicale. Statiunea Baile Govora se bucura de o pozitie geografica privilegiata, fiind situata in mijlocul naturii, la o altitudine de 560 m, oferind astfel un aer curat si racoros, precum si un peisaj deosebit de frumos si relaxant. Aici, turistii pot beneficia de tratamente balneare, masaje, bai cu namol, terapii cu apa, dar si de o multitudine de activitati in aer liber, cum ar fi drumetii, ciclism, pescuit sau alpinism.

Statiunea Baile Govora este ideala pentru cei care doresc sa-si petreaca o vacanta relaxanta si sa-si imbunatateasca sanatatea intr-un cadru natural si placut. In plus, aici se organizeaza numeroase evenimente culturale si sportive pe tot parcursul anului, care atrag un numar mare de turisti din toata tara.

Daca esti in cautarea unei destinatii turistice exceptionale, Baile Govora este cu siguranta alegerea perfecta. Vino sa te bucuri de tratamentele balneare, sa te relaxezi in mijlocul naturii si sa descoperi toate minunatiile acestei frumoase statiuni turistice.

Istorie si arhitectura

Cu peste o sută de ani în urmă, stațiunea Baile Govora era locul cu cel mai curat aer din Europa, iar oamenii veneau aici să își trateze afecțiuni respiratorii, boli de piele și reumatism. Marile voci ale României au venit la Băile Govora pentru tratament. Primele descrieri amanuntite ale izvoarelor de la Govora dateaza din anul 1881 cand se descopereau izvoare cu miros de pacura si petrol care rasar din margini de vai, cu paduri in mai multe culori de jur imprejur.

In anii urmatori, generalul medic Nicolae Popescu Zorileanu a aflat că la Govora există ape tămăduitoare care pot vindeca rănile soldaților din Războiul de Independență. Atunci o companie (circa 120 de militari) a fost cazată la Mănăstirea Govora, iar cu apa minerală de aici rănile soldaților au fost vindecate. Informația a fost transmisă primului ministru de la acea vreme, I.C. Brătianu, care a decis să facă cercetări asupra acestor ape minerale. Așa a fost adus inginerul geolog francez Bochet, care a avut vaste experiente in captarea apelor minerale precum cele de la Vichy si Aix-les-Baines. După ce a făcut primele expertize de la Băile Govora, a dat girul terapeutic al apelor minerale.

Fiind în perioada de dezvoltare a stațiunilor balneare din întreaga Europă, statul român a decis să dezvolte stabilimente pentru sănătatea oamenilor. Astfel a fost construit din lemn, primul stabiliment de băi, împreună cu alte trei hoteluri. 1910 este anul în care statul român a decis să concesioneze pentru 49 de ani zăcămintele de la Călimănești și de la Govora societății Govora Călimănești, al cărui capital majoritar aparținea familiei Brătianu.

Acesta a fost momentul dezvoltării statiunii Baile Govora. Toata protipendada Bucurestilor si Europei se afla la Govora la bai, devenind de „bon ton” sa te afli aici in vacanta de cura. Efectul terapeutic al apelor minerale devine din ce mai cunoscut si cautat.

Înființată în baza legii pentru exploatarea stațiunilor balneare ale statului promulgată prin DECRET REGAL ÎN 1909, Societatea Govora – Călimănești a avut un rol covârșitor în dezvoltarea Stațiunii Baile Govora, atât din punct de vedere turistic cât și edilitar. Prin amenajări de izvoare, drumuri, fântâni cu apă, poteci, construirea de vile și hoteluri, sanatoriul militar, terasamente, societatea a ajuns la apogeul dezvoltării ei din punct de vedere economic, o parte importantă din beneficiile obținute investindu-le în dezvoltarea stațiunii dovedind că fără aportul acesteia, localitatea Băile Govora nu ar fi reușit să evolueze în perioada interbelică până în prezent. Astăzi, Societatea Băile Govora SA deține un hotel unic de 4 stele, clădire de patrimoniu – Hotel Palace, un hotel cochet de 3 stele – Hotel Belvedere și un hotel de 2 stele – Hotel Parc.